EMDR

EMDR on tehokas menetelmä, terapeuttinen työväline ja protokolla, jossa asiakas tekee työskentelyn oman kehomieliyhteyden kanssa terapeutin avustuksella. EMDR:n on kehittänyt Francine Shapiro 1987.

Ihmisellä on luonnolliset eheytymisvalmiudet käytettävissä EMDR -prosessissa, kuten REM-unen aikanakin. EMDR:ssä poisherkistämällä bilateraalisella ärsykkeellä (BLS, usein silmänliike) hoidetaan traumaattisia jumeja ja muistimateriaalia, jotka häiritsevät nykyisyyttä. Tunkeutuvat ajatukset, flash backit ja painajaiset voivat vähentyä. Yhteys itseen ja omaan kehoon vahvistuu. Sen mahdollisesta soveltuvuudesta ja toteutuksesta osana psykoterapiaa voi tehdä arviointia yhdessä yhteistyön aikana.  EMDR-jakso omana hoitomuotonaan on myös arvioitavissa.

EMDR- terapia on Käypä hoito -suosituksenmukainen hoitomuoto traumaperäisen stressihäiriön hoitoon. Sen avulla haitallisten muistojen käsittely mahdollistuu, se edistää normaalin selviytymisprosessin etenemistä, lievittää voimakasta psyykkistä stressiä ja voi nopeuttaa toipumista merkittävästi. Tavoitteena on vapauttaa voimavaroja elää enemmän nykyhetkessä. 

EMDR:ää voidaan käyttää myös lievempien reagointien neutraloimiseen, jos niihin liittyy häiritsevyyttä ja rajoittavuutta elämän osa-alueilla. Menetelmää voidaan käyttää myös tulevaisuuteen suuntautuvien pelkojen tai riippuvuuksien hoidossa. Sen avulla voidaan vahvistaa sisäistä kokemusta pystyvyydestä omaa elämää koskien.